Vanliga frågor

 • Huvudet är som mest utsatt. Här är det skönt med en keps eller hatt både för att skydda mot sol, men även eventuellt regn.
 • På överkroppen
 • är det skönt med en t-shirt närmast kroppen för att undvika skav från flytväst och kapell. Utöver det kan man välja, beroende på väder, ifall man vill ha en vind- eller regnjacka också. Oftast får man upp värmen när man paddlar, så varmare tröjor behövs sällan under sommaren.
 • Underkroppen är väl skyddad av kajaken, så på sommarhalvåret räcker det oftast med ett par shorts eller badbyxor.
 • På fötterna är det skönt att ha någon form av skor, då kajakgolvet kyls ner av det omgivande vattnet (t.ex. ett par gympaskor, badskor, eller "foppa-tofflor" fungerar bra).
 • Händerna kommer bli blöta hur du än gör. Det stänker alltid lite, kan gå vågor, eller regna. Är det varmt ute behövs det oftast inga vantar trots att man blir blöt. Om det blåser mycket kan det däremot vara en bra idé med ett par vindtäta handskar (t.ex. cykel- eller löparhandskar). Ofta är det nämligen vinden, i kombination med fukten, som har högst kyleffekt. Ett par vindtäta handskar hjälper ganska bra även om de blir blöta, eftersom de fortfarande skyddar mot vinden. Om du är kall av dig, eller om det är lägre temperatur ute, kan ett par handskar av neopren vara en god idé.
 • Om ni ska korsa ett öppet vatten, eller om det blåser mycket och därför går sjö, är det bra att försöka hålla ihop gruppen. Dels syns ni bättre av båtar, och dels är ni i närheten ifall en kamrat hamnar i svårigheter och behöver hjälp.
 • Innan ni korsar ett öppet vatten, titta på kartan och leta efter det ställe där avståndet till andra sidan är som kortast. När ni tagit er till utgångspunkten för er överfärd, utse ett riktmärke på andra sidan som ni kan sikta mot (det kan t.ex. vara en vit sten, en hög telemast, en röd stuga, eller något annat som är lätt att se). Det är bra med ett riktmärke, då man ofta driver lite i sidled när man korsar öppna vatten, och genom att ha en fast punkt att sikta mot vet ni att ni håller er på rätt kurs.
 • Innan överfarten samlar ni ihop gruppen, tittar så att det inte kommer varken båtar eller färjetrafik, och börjar sedan gemensamt att ta er över till andra sidan.
 • I Sverige har vi något som kallas Allemansrätten. Detta är en lagstadgad rätt som ger alla människor tillåtelse att vistas i naturen, även om marken är privatägd. Däremot får man inte göra vad som helst i naturen, utan man har en skyldighet att ta hand om och vara försiktig med miljön där man vistas. Det innebär till exempel att du får tälta på en ö som ägs av någon, men att du inte får såga ner träd, skada växter eller djur, eller på annat sätt förstöra.
 • En bra ledstjärna är att "resa osynligt." Det vill säga, att det inte ska synas att någon varit på platsen när ni packat ihop och åker därifrån. Tänk på att Allemansrätten inte heller gäller på tomtmark som ligger i direkt anslutning till bebyggelse—du får alltså inte slå upp tältet på någons gräsmatta!
 • Alla behöver uträtta sina behov, även när man är ute i naturen. För alla människors skull är det viktigt att man tar hand om det man lämnar, så att andra slipper se det.
 • Det enklaste sättet är att ha med sig en liten trädgårdsspade som man gräver en grop med. Man uträttar sitt ärende i gropen (det är ok att lämna eventuellt papper i gropen, eftersom det bryts ner naturligt i naturen), och fyller sedan igen gropen. Precis som med Allemansrätten, är att "resa osynligt" en bra ledstjärna—helst ska det inte synas att någon varit på platsen när du är klar!

Ta med allt skräp tillbaka, lämna ingenting som inte kan brytas ner naturligt i naturen. Det finns återvinningsmöjligheter i marinan. Om ni glömt egen soppåse, fråga personalen på Get Out.

Det är väldigt mysigt att sitta runt en lägereld och mysa på kvällen. Tyvärr blir det ofta väldigt torrt ute i naturen under sommarmånaderna, vilket ökar risken för skogsbränder. När det är extra torrt ute kan det även införas eldningsförbud i Sverige. Då är det förbjudet att elda även om man gjort upp en ordentlig eldstad. För att vara säker på att inte bryta mot eventuella eldningsförbud, samt minimera risken för skogsbränder, så avråder Get Out Kayak starkt från att göra upp öppen eld när ni är ute och paddlar. Om du har några frågor gällande eldning, prata med Get Out Kayaks personal innan du ger dig iväg ut på vattnet.

Andra frågor?

Om du inte hittade svaret du letade efter, kontakta oss gärna!

 

Swedish